Değerli okuyucularımız, bu hafta gazetemizin röportaj köşesine Ak Parti Kapaklı İlçe Teşkilatı Kurucu Başkanı Ali Osman Orhan konuk oldu ve sorularımıza yanıt verdi.
- Kendinizden bahseder misiniz?
-Ali Osman Orhan. Trabzon doğumluyum. İlk, Orta ve Liseyi Trabzon’da okudum. Üniversiteyi Eskişehir’de okudum. Maliye bölümü mezunuyum. Evliyim. İki tane oğlum var. Üniversiteyi bitirdiğim tarihte 1991’de Çerkezköy’e geldim. BSH’ta 18 sene çalıştım. 2000 yılında Organize Emlak Konutlarında dairemi satın alınca buraya taşındım. O zamandan beri de Kapaklı’dayım. Şuan da Ali Sinek kardeşimle beraber Yıldızkent’te Fenerbahçe’liler Derneği yanında Yıldızkent Kanatçısı ismi ile yeni bir iş yeri açtık, orada meşgul oluyorum. Ayrıca Erdoğan Fıçıcı ağabeyimizle beraber emlak işi yapıyorum.
- Daha önce Kapaklı’da Belde Başkanlığı ve kurucu İlçe Başkanlığı yaptınız. O dönem ki Ak Parti’den bahseder misiniz?
-2010 yılında Belde Başkanlığına Çerkezköy İlçe Başkanı Sait Yazı tarafından getirildim. Teşkilat o zamanlar Soğancılar Kahvesi’nin yanında eski bir binadaydı ve kapalıydı. Ben atandıktan sonra önce teşkilata bir görevli başlattım. Teşkilatın fiziksel görünümünü düzelttik. Bir başkan odası yaptık, mobilyalarını ayarladık. Televizyon aldık, telefon ve İnternet bağlattık. Bilgisayar getirdim ve teşkilatımızı sabah saat 08.30 akşam da en az 21.00’a kadar açık tuttuk. Bu teşkilatla beraber biz 2010 referandumuna ve 2011 seçimlerine burada gittik. 2011 yılında genel seçimlerden sonra Demokrat Partili 3 Meclis Üyesi, İl Genel Meclis Üyesi ile 1 Bağımsız Meclis Üyesi ve Demokrat Parti Belediye Başkan Adayı Mustafa Çetin kalabalık bir gurubu Ak Partiye katılım sağladılar. Onlarında katılımıyla beraber partide bir hız, bir canlanma oldu. Hemen akabinde Büyükşehir yasasıyla beraber Kapaklı’nın mahalle olacağı ve Çerkezköy’e bağlanacağıyla ilgili dedikodular başladı. Bu dedikodularla beraber maalesef Kapaklı’da teşkilatımızın kapısını açan kimse kalmamıştı. Meclis üyemiz Ruhi Özden’le beraber gün boyunca teşkilatta oturuyorduk. Gelen giden olmuyordu, herkes rotasını Çerkezköy’e çevirmişti. Orada kendilerine yer bulmaya meclis üyesi olmaya ve bir takım beklentilerini oradan karşılamaya çalışıyorlardı.
- Kapaklı’nın İlçe olma sürecinden bahseder misiniz?
-2012 Nisan ayında Tekirdağ İl Kongremize Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı bilgisini alınca, yönetimden bazı arkadaşlarla Belediye Başkanına gittik. Bütün STK ve siyasi partilerin katılacağı ‘’Kapaklı İlçe Olmak İstiyor’’ Platformu kurulmasına karar verildi ve bu çatı altında çalışmaları başlattık. Bu platformla beraber birçok yere Kapaklı’nın ilçe olmasına dair pankartlar asıldı. Köprülere, yola her yere. Kongre’de il başkanımız Ahmet Kambur görev aldı. İl başkanımız Ahmet Kambur’a vekillerimize bu konuda ki hassasiyetimizi, Kapaklı’nın ilçe yapılmaması durumunda ters şeylerin olabileceğini söyleyerek baskı oluşturduk. İrfan Demir ile Ankara’ya gittik, Başbakanımıza iletilmek üzere mektubumuzu verdik ve talebimizi ilettik. Ak Parti Grup Başkanı ve bölge milletvekillerimizle görüştük. Herkesten bu noktada destek istedik. İl başkanımızın bu konuda çok gayreti oldu ve bu anlamda da Kapaklı’nın ilçe olmasında da çok büyük emeği olduğu için özellikle il başkanımız Ahmet Kambur’a, Özlem Yemişçi ile Ziyaettin Akbulut vekillerimize ve tabi ki o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimizi sunmamız gerekiyor.
- Mevcut ilçe teşkilatının artılarından ve eksilerinden bahseder misiniz?
-Şu anda ki ilçe teşkilatı ile ilgili herhangi bir şey konuşmam. Görevi başındaki İlçe Teşkilatı ile ilgili eleştirilecek bir durum varsa bunun yeri İlçe ya da İl Danışma Meclisleridir. Çok darlanırsam gider teşkilatta kendileriyle görüşürüm. Görevden ayrıldığım 2014 tarihinden bu yana da teşkilat ile ilgili herhangi bir yerde bir açıklamam söz konusu değildir. İnsanların yaptıkları çalışmalar ortalarda. Basın yoluyla veya sosyal medya üzerinden teşkilatı eleştirmeyi bir Ak Parti üyesi olarak ve aynı zamanda kurucu ilçe başkanı olarak kendime yakıştıramam.
- Ak Parti’nin Trakya’da ki oy deposu olan Kapaklı’da belediye seçimlerini alamamasının sebepleri nelerdir?
-İşin özünde nefsi duygular öne çıkıyor ve kaybedeceğini bile bile Kapaklı’nın kaderiyle oynuyorlar. 2004 yerel seçimlerinde teşkilatın istediği aday gösterilmeyince istifa etmişler ve bağımsız adayın peşinden gitmişler. Birinci şimdiki belediye başkanı, ikinci Doğru Yol Partisi Mustafa Çetin çıkmış ve maalesef Ak Parti oldukça gerilerde kalmış. 2009 yerel seçimlerinde Ak Parti‘nin adayı Akın Yılmaz. O seçimlerde de birinci belediye başkanı çıkıyor, ikinci Demokrat Parti adayı Mustafa Çetin çıkıyor, üçüncü de Ak Parti çıkıyor. 2014’te de kazanacağımız belediye seçimleri altın tepsiyle karşı tarafa sunuldu. Mustafa Çetin ile seçimin kazanılacağına %99 gözüyle bakılıyordu. Her yerden adayın onun açıklanacağına dair bilgiler geliyordu. Ona göre herkes bekliyordu son güne kadar. Şunu söylemek istiyorum, sekiz tane aday adayının arasından bir tanesi çok fazla öne çıkıyordu. Neden? İki dönem oyu olmayan partilerden aday olmuş ve belediye başkanına karşı birini 18 oyla birini 300 oyla kaybetmiş. Bu benim değil birçok kişinin düşüncesi. O günkü güçlü taraf kazanmaya yakın taraf Mustafa Çetin’in adaylığıydı. Zaten aday adayları da durumun farkındaydılar ve bazıları meclis listesinde yer almak için bana baskı yapıyorlardı.
- İktidar partisinin ilçe üzerindeki hizmet alanları nelerdir? Yapılan ve yapılmayan hizmetler nelerdir?
-Belde başkanı olduğum dönemde en çok zorlandığım konular şunlar oldu. Türkiye’de bir dünya yol yapmışız ama Kapaklı’da yoldan dolayı sınıfta kalıyoruz. Okul diyoruz, eğitim diyoruz. Kapaklı’da okul yok. Elektrik diyoruz, Kapaklı’da elektrik sorunu yaşıyoruz. Sağlıkta devrim yaptık diyoruz. Kapaklı’da hastanemizde sıkıntımız var. Yani bu dört konu beni gerçekten çok üzdü. 2008 yılında başlanmış olan Kapaklı-Saray arasındaki Vize’ye kadar olan yolla ilgili maalesef bir yığın talihsizlikler yaşandı. İhale verildi, yapılamadı, iptal oldu derken hala bugün bile daha tamamlanmamış ve bana göre de çok tehlikeli bir şekilde açılmasa daha iyi olan bir yol durumunda şu anda. Bu yolla ilgili gerçekten çok ciddi baskılar yaptık bir an evvel tamamlanması noktasında. Okullarla ilgili özellikle liselerin hepsi Çerkezköy’e yapılmış. Bütün okulları kendi bölgelerine çekmişler. Kapaklı’da bu kadar nüfus büyüyor bir tane burada lise var geri kalan liselerin tamamı Çerkezköy’de. Buradan bütün insanlar oraya taşınıyor. İlçe olduktan sonra Kapaklı okul yönünden biraz daha rahata erdi. Elektrikle ilgili maalesef özellikle TREDAŞ’ın özelleştirilmesi akabinde çok sıkıntılar çekildi. Özelleştirildiği içinde çok üzerine gidilemedi. Siyasi kanalı ne kadar kullanırsanız kullanın adamın bir takım yatırımları ve projeleri var. Sonuçta ticari bakıyorlar olaya. Dolayısıyla birçok kişinin sıkıntısı oldu.
- Kapaklı’nın ilçe olma süreciyle ilgili paylaşmak istedikleriniz var mı?
-Burada insanları hareketlendirmek yetmiyor. Bir şeyleri insanlara inandırmak gerekiyor. O dönem eski teşkilatın yerinden çıkmamız gerekiyor. Şimdiki teşkilatın yerini tuttum. Özellikle bu noktada Mustafa Çetin’e teşekkür ediyorum. Eğer Kapaklı Çerkezköy’e bağlanır mahalle olursa bile en azından Kapaklı’nın çıkarlarını koruyabilmek için orada daha fazla meclis üyesiyle temsil edilebilmesi için burada güçlü bir teşkilat olması gerektiği, Onun da ötesinde Kapaklı’nın nüfusu Çerkezköy’e yakın bir nüfus gerekirse Kapaklı’dan birinin Çerkezköy’den aday olabileceğine dair Mustafa’yı ikna etmeye çalıştım. İkna da oldu ve onun üzerine ben orayı tuttum. Orası da bir showroom’du. Merdivenlerden çıkıyorsunuz bomboş bir alandı şimdiki gibi değildi. Kapısı, duvarı, odaları, tuvaleti, mutfağı her yerini imece usulü bütün arkadaşlarımızın emeği ve katkısıyla oldu. Herkes bir şekilde teşkilata dokundu. Çok güzel bir çalışma oldu bugünkü teşkilatın yerini yaptık. İlçe olacağımızın haberini aldığım gibi de üst katı tuttum toplantı salonunu yaptım. Donanımlarını, ses sistemini, sandalyelerini aldık. Ben o teşkilatı oraya taşıdığım zaman Kapaklı’nın nüfusu 55.000’di. O günkü koşullarda o teşkilatın yeri çok iyiydi. Ama bugünkü şartlarda Kapaklı’nın nüfusu 120.000’i bulmuş durumda neredeyse. Şimdi bu teşkilat binası Kapaklı’ya yeterli gelmiyor, yerini daha uygun ve daha büyük bir noktaya taşımamız gerekiyor. Fiziki alan olarak yetersiz, halkın daha rahat ulaşabileceği yeni bir binaya taşınması lazım diye düşünüyorum.
- 2014 Yerel Seçimleri sonrasında hakkınızda çıkan dedikodular hakkında bir şey diyecek misiniz?
-Dedikodularla alakalı şunları söylemek istiyorum. Mesela ihanet, teşkilat adayı sattı, kumpas kurdu gibi dedikodular. Bu dedikodularla ilgili şunu söyleyeyim size. Siyaset samimiyet ister. Maalesef siyasetin içine girmiş birçok arkadaşımızda bu samimiyet bir kenara bırakılıp gelinmiş. Benim hedefim sadece ve sadece ilçe başkanlığı yapıp, belediyeyi kazanmaktı. Bunun haricinde belediye başkan adayı veya meclis üyesi olmak gibi bir beklentim veya hedefim olmadı. Dolayısıyla da maalesef bu dedikoduları çıkartan arkadaşlarımızın 2019 hedefleri olduğu için hiç kimse seçimi ben kaybettim veya meclis üyesi olarak ben yetersizdim gibi bir söylemi olamaz. Direk işin en kolayına kaçtılar. Teşkilata ihanet etti gibi bir takım dedikoduları sağa sola yaydılar. Ben bunlara cevap vermeyi zaten kendime hakaret sayarım. Ben Ak Parti’nin ilçe başkanıyım. Neye istinaden ben bunlara cevap vereceğim? Bana ihanet ettiğimi söyleyen kişilerin geçmişlerine bakmak lazım. Nerelerdeydiler? Ben dört buçuk yıl partinin başındaydım. Teşkilatın kapısından içeri girmemiş insanlar beni bir takım şeylerle itham edemezler kusura bakmayacaklar. Siyasete giren insanlar harcayacakları üç lirayı beş lirayı eğer konuşuyorlarsa, siyasete bulaşmayacaklar. Bunlar parti içindeki konulardır. Bunlar kahvede orda burada konuşulacak konular değildir. Şöyle söyleyeyim bu tür dedikoduları yapan arkadaşlarımız harcamış oldukları on liranın karşılığında trilyonlarca liralık reklam yapıyorlar. Bunu görmek lazım. Parti sayesinde bu arkadaşlar reklamlarını yapıyorlar. Unutmayalım Kapaklı’da Ak Parti seçmeni %50 ve daha da üzerinde. Ben sadece şunu söylemek istiyorum hiç kimse Ali Osman Orhan’a güvenerek aday olmaz. Ak Parti’ye güvenerek de aday olmayacaksın. İlk önce kendine güveneceksin. Aday olacaksın. Ak Parti seni zaten destekler. Ama sen sadece Ak Parti’ye güvenerek aday oluyorsan, e kusura bakma kendine de bakacaksın ara sıra. Bizim adayımız güçsüz bir aday değildi. Adaylarımız içinde en güçlülerden bir tanesiydi. Ama maalesef Kapaklı’da ki demografik yapıya baktığımız zaman nüfusun %40-45’i Trakyalı,diğer bir kesimi Anadolu seçmeni. Anadolu seçmeninin de nerden baksan %70’i Karadeniz seçmeni. Maalesef adayımızın etnik yapısından dolayı seçim kaybedildi. Bu kadar açık. Ben bunu söylediği zaman bana kafatasçı diyorlar. Bunu söylediğimiz için maalesef hain ilan ediliyoruz. Ben hala iddia ediyorum. Biz belediye seçimlerini Trakyalı adaydan Mustafa Çetin ile Anadolulu bir aday gösterilecekse de İrfan Demir ile kazanabileceğimizi gerekli yerlere ifade etmiştim. Meclis üyelerini benim belirlediğimi ve kumpas kurduğumuzu her tarafta konuşmuşlar. Belediye Başkan Adayımız Mustafa Çetin’in mutlaka listede olması için İl başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayından talepte bulunuyor. En son Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun baskısıyla listeye zorla yazdırılıyor. Sevgi Aksoy kadın kontenjanından Kadın Kolları İl Başkanının ısrarı sonucu yazılıyor. Ben Teşkilat adına sadece bir arkadaşımızı ısrarla istedim. Onu da son sıralara yazdı. Benim Meclis listesindeki tek etkim Akın Yılmaz’ın kontenjan yerine 2. sıraya yazılmasında oldu. Ve ben ilk kahvaltılı programda listenin tamamen adayımızın kendi insiyatifi ile hazırlandığını belirttim. O zaman kimse itiraz etmedi.
- Teşkilat çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
-Üye çalışmalarına çok önem verdik. 1700 olan üye sayısını 10230 olarak devrettik. Gerek Belde gerekse İlçe iken çok çalışkan bir teşkilat olduğumuzu övünerek söyleyebilirim. İl bazında övgüler aldık, örnek ilçe gösteriliyorduk. Her sene Ramazan ayında toplu iftarlar verdik. En son Vatan Caddesinde 4000 kişilik iftar verdik.2014 seçimlerinde Sosyal İşler Başkanlığımızın öncülüğünde 300 metre kare dükkanda 3 ay boyunca Hayır Çarşısı adı altında ihtiyaç sahiplerine kıyafetler, erzak, kömür ve ev eşyaları yardımları yapıldı. Çoğu ilçe bu çarşıları açamadığı gibi açanlarda bir haftada kapattı. Biz 3 ay hizmet verdik. 2 tane ses sistemli giydirilmiş minibüs aracımız vardı, diğer ilçelerde de yardıma anonsa gönderiyorduk. Seçim ofislerimizi 4 mahallede açmıştık. Yaklaşık 25 – 30 dükkanın camları, bilboardlar ve pankartlarla her yerde Ak Parti üstünlüğü kurulmuştu.
- Peki, son süreçte ilçe başkanlığına aday olacak mısınız?
-Ben bu konuda şöyle söyleyeyim. İlçe Başkanı görevinin başındayken bu konular yakışık almaz. Eğer istifa eder veya görevden alınırsa göreve talibim. Ama bizde aday olunmaz Genel Merkezimizin takdiridir.
- Gazetemiz hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
-Gazetenizin en çok “Bunları Biliyor musunuz?” bölümünü seviyorum. Elime alır almaz ilk baktığım yer orası oluyor. Bunları Biliyor musunuz? köşesi çok başarılı bir köşe.
Yankı Haber Merkezi